Wat is Genseiryu? Genseiryu is een stijl binnen het karate. Binnen het karate zijn er namelijk vele verschillende stijlen, waarvan de grootste het meest bekendst zijn. Denk hierbij aan de vier hoofdstijlen: Shotokan, Shito-ryu, Goju-ryu en Wado-ryu. Zo zijn er stijlen, die uit stijlen zijn voortgevloeid. De oorzaak van de diversiteit aan karatestijlen is omdat – in de meeste gevallen – de grondlegger zijn of haar eigen ideeën hebben en een andere visie hebben op het karate. Ieder van deze grondleggers heeft zijn of haar eigen invalshoek, en deze invalshoeken kunnen dan ook verschillen. Overigens, hoeft het niet één persoon een grondlegger te zijn; sommige karatestijlen zijn ontstaan door een groep van mensen.
Genseiryu is ontwikkeld door Seiken Shukumine in 1953 en is een combinatie van klassieke karatetechnieken en zelfontworpen technieken. Het heeft daarbij een eigen benadering tot het karate, met de daarbij behorende karakteristieken en kenmerken. Een stijl zou overigens geen stijl kunnen zijn, als het geen karakteristieken of kenmerken heeft. Zo benadrukt Genseiryu ‘het zachte’, in plaats ‘het harde’. Dit betekent, dat de stijltechnieken meer gericht zijn op de pijnplekken van het menselijk lichaam. Men kan namelijk zichzelf zo hard maken als de persoon het wilt, maar hoe men het went of keert er blijven altijd plekken op het lichaam die niet getraind kunnen worden. Denk hierbij aan ogen, bijvoorbeeld, of keel. De naam Genseiryu heeft een betekenis, wat gelezen kan worden in het artikel ‘De filosofie van het Genseiryu‘ waar het iets dieper op in gaat.
Het is vanzelfsprekend dat de stijl vele overeenkomsten heeft met andere karatestijlen. Maar naast deze overeenkomsten, wordt er ook stijlgebonden technieken aangeleerd. Zo kent Genseiryu een systeem genaamd Kihon Gyogi. Dit is een systeem waarbij de leerling basistechnieken aanleert, door middel van specifieke oefeningen, namelijk Shiho- en Happo-oefeningen. Shiho zijn oefeningen uitgevoerd naar vier richtingen en Happo (Nuki) is een oefening uitgevoerd naar acht richtingen. Het Kihon Gyogi omvat dan ook alle Shiho- en Happo-oefeningen.
Meer uitleg over de stijl kan gevonden worden onder de desbetreffende koppen.