Kumite (組手) betekent in feite ‘sparren‘ en wordt dus getraind met een tegenstander. Hierbij worden de aangeleerde technieken toegepast. Het wordt gebruikt om technieken en vaardigheden te ontwikkelen en er kan wedstrijden in gedaan worden.

YAKUSOKU KUMITE EN JIYU KUMITE

Yakusoku kumite betekent zoiets als ‘afgesproken gevecht‘. De karateka traint hiermee voorafgestelde technieken op de tegenstander, waarbij de tegenstander zich ook verdedigt met voorafgestelde technieken. Het doel hiervan is om de karateka alvast kennis te maken met het daadwerkelijke kumite. De volgende yakusoku kumite worden getraind:

  • Yakusoku kumite I
  • Yakusoku kumite II
  • Yakusoku kumite III (alleen voor jeugd)

Het jiyu kumite is het vrij sparren, waarbij geen afgesproken technieken aanzitten. Hoewel dit geen afgesproken gevecht is, worden er wel regels aangebonden. Dit ter beveiliging van de karateka. Veiligheid is toch een zeer belangrijk aspect.

REGELS

Veiligheid is nummer één prioriteit; niet alleen binnen het karate, maar in elke sport. Daarom zijn er regels vastgesteld voor het beoefenen van kumite. Regels kunnen verschillen en worden toegepast binnen de dojo en op toernooien. De regels die toegepast zijn op toernooien, zijn afhankelijk van de organisatie die deze toernooien organiseren. Zo zijn er regels voor het non-contactsemi-contact en full contact wedstrijden. Het WKF reglement is een reglement voor het semi-contact, wat de KBN over het algemeen ook gebruikt.

Goshin Jutsu

Goshin Jutsu betekent zoiets als ‘technieken (jutsu) om het lichaam te beschermen (goshin)‘. Het is een vorm waarbij zelfverdedigingstechnieken gebruikt worden, zoals slaan, werpen, bevrijdingen, etc. Binnen het Genseiryu gaat het erom om de tegenstander naar beneden te halen en, eenmaal op de grond, de tegenstander uit te schakelen. Hierbij maakt de karateka gebruik van typische Genseiryu technieken en bewegingen.