Binnen het Genseiryu worden enkele basistechnieken door middel van een unieke systeem beoefend. Dit systeem heet Kihon Gyogi. Het omvat alle shiho- en happo-oefeningen. Door middel van dit systeem maakt de leerling kennis met de basistechnieken en standen, die binnen de stijl beoefend wordt.

Shiho

Wat betekent shihoShiho (四方) wordt in twee kanji’s geschreven, waar bij de eerste (四) ‘vier’ betekent en de tweede (方) ‘richting’. Overigens wordt ho, soms ook als houhoo, of  geschreven. Dit houdt dus in dat shiho-oefeningen, oefeningen zijn die naar vier richtingen worden uitgevoerd. Deze vier richtingen verwijzen naar de windstreken, namelijk het noorden, zuiden, oosten, westen. Het uitgangspositie van een shiho-oefening is verschillend. De één begint vanuit Heiko-dachi en de ander vanuit Heisoku-dachi. Men verplaatst zich alleen met de rechtervoet, waarbij tegelijkertijd de linkervoet z’n positie behoudt. De linkervoet komt dus niet z’n positie. De combinatie van technieken (zowel blokkerende als aanvallende technieken) worden in elke richting steeds weer herhaald, behalve de allerlaatste. Van hieruit komt men weer terug in de oorspronkelijke positie.

Waarom wordt er shiho beoefend? Door het trainen van shiho wordt er niet alleen karatetechnieken en verplaatsingen aangeleerd, maar wordt ook onder andere coördinatie en motoriek van de leerling getraind.

Binnen het Genseiryu worden de volgende shiho getraind:

Overigens is Genseiryu niet de enige stijl die shiho-oefeningen trainen. Zo trainen de afgeleide karatestijlen van Genseiryu ook onder andere deze oefeningen, zoals GenwakaiRyounkai en Seidokai.

Happo

Het andere deel van de Kihon Gyogi is Happo, ook wel Happo Nuki. Happo Nuki is een zeer unieke oefening binnen dit systeem. Andere karatestijlen trainen weliswaar ook Shiho-oefeningen, maar Happo Nuki wordt er niet getraind. Alleen Genseiryu traint deze oefening.

Wat houdt Happo Nuki nou eigenlijk in? Dit komt op ongeveer hetzelfde neer als Shiho, maar in plaats van vier richingen, wordt dit naar acht richingen uitgevoerd. Ook worden geen techniekcombinaties herhaalt, zoals in Shiho. Sterker zelfs, in elk richting wordt er telkens andere technieken getraind. Happo Nuki breidt zich uit met allerlei technieken en beperkt zich niet tot stoten, trappen en blokken.

De reden waarom Happo wordt beoefend is ongeveer hetzelfde als shiho. Net zoals shiho, traint de leerling naast karatetechnieken en verplaatsingen, ook meteen coordinatie en motoriek. Maar dat is niet alles. De leerling traint met Happo ook specifieke Genseiryu-technieken, zoals de ebi-geri.